Form APA-3
11/96

CERTIFICATION OF ADMINISTRATIVE RULES
FILED WITH THE LEGISLATIVE REFERENCE SERVICE
JERRY L. BASSET, DIRECTOR

(Pursuant to Code of Alabama 1975, § 41-22-6, as amended).

I certify that the attached is/are a correct copy/copies of rule/s as promulgated and adopted on the 20" day
of February, 2013, and filed with the agency secretary on the 21* day of February, 2013.

AGENCY NAME: State Health Planning and Development Agency
(Certificate of Need Review Board)

X Amendment; New; Repeal;  (Mark appropriate space)

Rule No. 410-1-4-.01(1)()

(If amended rule, give specific paragraph, subparagraphs, etc., being amended)

Rule Title: New Institutional Health Services Subject to Review

ACTION TAKEN: State whether the rule was adopted without changes from the proposal due to
written or oral comments;

No public comments were received; the rule was adopted without changes and as published for comment
in the Alabama Administrative Monthly.

NOTICE OF INTENDED ACTION PUBLISHED IN VOLUME XXXI

ISSUE NO. 3, DATED December 31,2012,

Statutory Rulemaking Authority: Code of Alabama, 1975 §§ 22-21-263, -274 and -275.

(Date Filed)
(For LRS Use Only)

Mo 7. by

Alva M. Lambert,’E}(ecutive Director
State Health Planning and Development Agency
(Certifying Officer or his or her Deputy)

(NOTE: In accordance with § 41-22-6(b), as amended, a proposed rule is required to be certified within
90 days after completion of the notice.)



410-1-4-.01 New Institutional Health Services Subject to Review

(1) All new institutional health services which are subject to Section 22-21-260, et. seq.,
Code of Alabama, 1975, and which are proposed to be offered or developed within the
state shall be subject to Certificate of Need review. New institutional health services
which are subject to review shall include:

(a) the construction, development, acquisition through lease or purchase or other
establishment of a new health care facility or health maintenance organization; or

(b) any expenditure by or on behalf of a health care facility or health maintenance
organization, which, under generally accepted accounting principles consistently
applied, is a capital expenditure in excess of:

1. $2,000,000.00 indexed annually for inflation for major medical
equipment; or

2. resulting in excess of $800,000.00 for new annual operating costs indexed
annually for inflation; or

3. $4,000,000.00 indexed annually for inflation for any other capital
expenditure by or on behalf of a health care facility or health maintenance
organization; or

(c) any change in the existing licensed bed capacity of a health care facility or health
maintenance organization through the:

1. addition of new beds;

2. the relocation of one or more beds from one physical facility to another,
(that is, one geographically separate location to another); or

3. reallocation among services of existing beds through the conversion of one
or more beds from one category to another within the following bed
categories:

6)) general medical surgical
(i)  inpatient psychiatric
(iii)  inpatient/residential alcohol and drug abuse

(iv)  inpatient rehabilitation

(v)  long term care beds including skilled nursing care, intermediate
care, transitional care, and swing beds; or



(d)

(e)

®

4]

(h)

any health service which is proposed to be offered in or through a health care
facility or health maintenance organization, and which was not offered on a
regular basis in or through such health care facility or health maintenance
organization within the twelve-month (12 month) period prior to the time such
services would be offered, including, without limitation, health services to be
provided through equipment obtained from vendors or lessors of equipment,
provided, however, that a vendor or lessor of equipment which does not
materially engage in the provision of the health service shall not be required to
obtain a CON; or

the acquisition, by any person, of major medical equipment that will:

1. be owned by or located in a health care facility, or which will be used to
provide health services to persons admitted to a health care facility;
provided, however, that an acquisition of major medical equipment need
not be reviewed if it will be used to provide services to inpatients of a
health care facility only on a temporary basis in the case of a natural
disaster, major accident, or equipment failure; or

2. if a person acquires major medical equipment not located in a health care
facility without a Certificate of Need and proposes at any time to use that
equipment to serve inpatients of a health care facility, then the proposed
new use must be reviewed unless the equipment will be used to provide
services to inpatients of a health care facility only on a temporary basis not
to exceed six weeks in the case of an emergency, a natural disaster, a
major accident, or an equipment failure. An extension of the six-week
time period may be granted by the Certificate of Need Review Board. For
the purposes of this section, “temporary basis” means on an occasional or
irregular basis or until the applicant’s proposal for permanent acquisition
or regular use by a health care facility is reviewed under the formal review
process; or

3. an acquisition made by or on behalf of a health care facility under lease or
comparable arrangement, or through donation, which would have required
a Certificate of Need if the acquisition had been by purchase.

For purposes of subsection (c)(3)(i) above, “General Medical Surgical” shall be
defined as encompassing all acute care beds not otherwise included in subsections

(©(3))-(1v).

Any other proposal which is related to one or more of the foregoing, or any
variation or combination thereof which would be reviewable within the meaning
of the statute.

Notwithstanding all other provisions of these rules to the contrary, those facilities



and distinct units operated by the Department of Mental Health and Mental
Retardation and those facilities and distinct units operating under contract or
subcontract with the Department of Mental Health and Mental Retardation where
the contract constitutes the primary source of income to the facility shall not be
subject to review under this article.

@) Notwithstanding any other provisions of these rules to the contrary, the definition
of a new institutional health service shall not include any health services provided
by a mobile or fixed-based extracorporeal shock wave lithotripter, a mobile or
fixed-based magnetic resonance imaging scanner and/or a mobile or fixed-based
positron emission tomography scanner.

()] Notwithstanding any other provisions of these rules to the contrary, the
modernization or construction of a non-clinical building, parking facility or any
other non-institutional health services capital item on the existing campus of a
health care facility shall be exempt from Certificate of Need review provided the
construction or modernization does not allow the health care facility to provide
any new institutional health services subject to review and not previously
provided on a regular basis.

(k)  Any reference contained in these rules to an “index” shall be a reference to the
Consumer Price Index Market Basket Professional Medical Services Index as
published by the U. S. Department of Labor, Bureau of Labor statistics.
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